Opashommia Halkolaiturilla

Halkolaituri, Helsinki
Halkolaituri on lempipaikkojani Helsingissä. Kuva: @rositavisio

 

Niin kuin olen muutosta työelämään haikailllut… Ja tuntenut nääntymystä nykykuvioissa.

Suuria uutisia ei vieläkään ole, mutta vaihteluksi, jollei vielä varsinaiseksi tienestiksi, käy se, että olen parisrio.comin paikallisoppaita Helsingissä. Työmatkaa kertyy siis jonkin verran, mutta eipä bussilla parituntista vielä joka viikko kruisailla. Ja jos, sittenhän voikin jo miettiä muutosta.

Halkolaituri oli alkujaan tärkeä satama. Ruotsin vallan aikaan siihen saapui hiekkaa, puita, mausteita ja siirtomaatavaroita. Oli Suomestakin vientiä, rautaa ja terästä muun muassa.

Vielä 1930-luvulla paljon yli tuhat alusta kiinnittyi laituriin vuosittain, vaikka aika ja tehokkuusajattelu alkoi jo ajaa sataman ohi: oli mahdotonta rakentaa siihen nostureita.

Nykyään Halkolaituri on vanhojen, puisten purjelaivojen koti. Jokunen vuosi sitten olin matkabloggaajien kanssa retkellä, jonka lähtöpisteenä oli Halkolaituri. Tutustuttiin Suomenlinnan lisäksi Lonnan saareen ja menomatka oli puuveneen kyydissä. Olisi juuri minunlaistani veneilyä, jos siis haaveet voisi toteuttaa. Mutta kävelyretkellä näkee kyllä hyvinkin moderneja veneitä ainakin, jos kuikuilee satamamakasiinin suuntaan.

Halkolaituri on muuten hyvä paikka esiitellä vieraille jäänmurtajia. Ne näkee hyvin Katajanokan-kesäpaikkaansa siitä; ei tarvitse rahjustaa ylimääräistä mutkaa perille. Suomi on isossa osassa jäänmurtajien suunnittelussa ja rakentamisessa. Missä muualla voi nähdä niitä?

Työkieliäni on mm. saksa. Kiva löytää vahvimmalle vieraalle kielelleni kerrankin käyttöä. Iloa oppaan puuha ainakin tuo, ja rahaakin pieniin ruokaostoksiin.

Niin että jos tulee ulkomailta vieraita taitahtoisit opastetun kävelykierroksen pääkaupungissa, kysäisepä, olisinko vapaana. Sivuston kautta voi lähetellä viestejä varaamatta opastusta.

Onko Helsinki sinun kesäkohteitasi? MInä olen siellä aina lomaillut, sukuloinut ja sittemmin blogannut, vaikkei se vielä(kään) asuinkaupunki ole. Tai jos asut pääkaupunkiseudulla, mikä on lempipaikkasi? Haluaisitko jakaa salaisuuden kommenteissa?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *