Miten opetella kaikki alusta?

Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa on viihdyttävä ja nopealukuinen teos, mutta se antaa miettimistehtäviä, joihin palaan mielelläni vähin erin useamman viikon mittaan. Kirjassa käsitellään sitä, miten laatia työnsä ja tehtävänsä niin, että ne ovat mieleisiä (jaksamisen edellytys, sanoisin tänä syksynä) ja niistä tienaa (arjen edellytys). Bloggaaminen työnä on yksi osa-alue.

Olen kirjoittanut matkablogia ilmaisella alustalla pian neljä vuotta, toivonut koko ajan, että julkinen kirjoittaminen olisi jollakin tapaa ammattimaista, ja pelännyt koko ajan, että on vain haihattelua haluta kirjoittaa…

Unelmahommissa kannustaa ja antaa käytännön vinkkejä työnsä ja tekemisensä muokkaamiseksi mielekkääseen suuntaan. Kiva, että työelämän muuttumiseen vastataan myös näin. Eihän enää ole olemassakan sellaisia työpaikkoja, joihin mennään koulusta suoraan oppipoikana ja jäädään vuosikymmenten päästä talon sisällä edenneenä eläkkeelle. Voi olla tarpeen hankkia useampi koulutus tai tyytyä silpputyöhön vaikkapa freelance-verokortilla toimien.

Valtarilla ja Rämöllä on kanttia antaa sellaisia vinkkejä kuin kirjassa on, ja opulsessa on monen muunkin ihmisen esimerkki. Silti mietin, pajonko painaa se, että kummallakin kirjoittajalla oli jo valmiiksi yhteyksiä julkaisijoihin. He olivat jo tehneet toimittajan töitä.

Kylmiltään on pulmallista ängetä varvastaan ovenrakoon. Olen ollut esimerkiksi matkakirjoittajan koulutuksessa ja oppinut, että matkailulehdellä on omat toimittajansa ja vakituiset avustajansa, ja satunnaisen onnensa kokeilijan juttuida menee harvoin läpi. Suurin onnistumismahdollisuus voi olla saaada pieni maininta jostain tapaphtumasta lehden silppuosoioon, jossa on muutama kymmenen, sata, parisataa sanaa siitä sun tästä maailmalla tapahtuvasta.-

Ylipäätään pieni kielialue asettaa kysymysmerkkejä, blogigenre myös. Matkablogeissa on viiden vuoden mittaa ollut meneillään jotain siitä,, mikä muotiblogeissa tapahtui aiemmin, eikä bloggaaminen ole yrityksillekään kovin vierasta enää. Mutta moniko saa tekstistään kirjoituspalkkion tai kuvistaan korvauksen? Mitä tarvitaan, jotta blogilla tienaa?

Ajoittain tekee mieli muuttaa nyy-ympyröistä. En panisi lainkaan pahakseni arkea ja asumista pääkaupunkiseudulla, vaan en sitäkään tahtoisi, että repisin arkipalkan jostain fyysisesti kuluttavasta työstä.

Jonain sunnuntaiaamuna katselin, kuinka joku veteli pysäytetyissä liukuportaissa mopilla seinustaa. Hatunnosto, ajattelin ja saatoin huikatakin jaksamiset työhön, mutta tuumin samalla, että ei olisi minun hommani. Ei ainakaan enää.

Vaikka olen sitä mieltä, että ihmisellä pitää olla jonkin verran fyysistä työtä, ja olen ihan tyytyväinen nykyisen silppukasani yhteen tai kahteen fyysiseen päivään viikossa, tahtoisin vaihtaa suuren osan kuvioistani, kun vain keksisin, kuinka ja miten. Toivon, että Unelmahomissa-kirjan miettimistehtävät antaisivat tähän osviittaa.

Oletko sinä työssä tai muussa puuhassa, jossa viihdyt? Vai haluaisitko muuttaa jotain?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *