Kirjoja, viiniä, ruokaa ja matkoja – voiko olla parempaa?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Aviador Kustannus tarjosi messulipun ja Vino Amore viinimaisttiaiset

Bloggaajalla oli varsinainen blogiviikko viime viikolla, ja jutunaiheita varastoon kertyi vaikka huru mycky. Erityinen ilonaihe oli, kun lähetin Aviadorille runojuttulinkkiä ja kysäisin samalla, olisiko ylimääräistä kirjamessulippua heittää. Sellainen kutsu tipahti paluumeilinä, ja vietin joka suhteessa herkkupäivän.

Kierreltyäni kirjapuolella aamupäivän kipusin #viiniruoka-teeman pariin. Olin huomannut kiintoisan yrityksen osallistujaluettelossa: yritys tuo maahan viinejä Bulgariasta ja lisäksi järjestää viiniteemaisia matkoja sinne. Loistava yhdistelmä, vai mitä!

#vinoamorewines

Vino Amore on verkkokauppa joka toimittaa valikoimaansa myös yksityisille. Viinimatkoja on tarjolla kolme erilaista ja ensi vuonna on luvassa vielä City and Wine, jossa on aikomus kierrellä Sofian ravintoloita ja maistella viinejä niissä.  Kyselin matkojen hintoja, kun en niistä ollut huomannut tietoa sivustoa selatessani. Ajankohta ja lähtijöiden määrä tietysti vaikuttaa, mutta ainakaan alle tonnilla matkaan ei varmaankaan pääse. Tosin hintaan sitten kuuluu kaikki: lennot, retket, majoitus…

Alkajaisiksi sain lasiini kuplivaa. Minulta kysyttiin, millaisesta viinistä pidän, hedelmäisestäkö. Vastasin, että esim. Chardonnay on jotenkin liian hedelmäistä minulle, ja mielestäni koko sadon saisi valmistaa kuohuvaksi, koska kuplat tasapainottavat hedelmäisyyttä. Niinpä sain ensin Villa Yustina Brutia (2016) ja pidin siitä.

Siirryin punaviiniin ja se oli Merul 2015. Oli hienoa huomata, mien paljon tietoa viineistä oli saatavilla. Merul oli minulle harvinainen kokemus, joka sai kylmät väreet nousemaan monennestako nikamasta lie. Mielikuvitukseni heräsi, ja aloin pohtia, millaiseen ruokaan se sopisi. Lampaan seuraksi? (Murskaa oliiviöljyyn valkosipulia ja rosmariinia, marinoi lammasta siinä, loiskauta punaviiniä perään ja työnnä uuniin. Seuraksi kirsikkahilloa ja perunalunta.) Suosituksissa sanotaan, että viini sopii grilliruoan ja mausteisen ruoan seuraksi.

Rubiininpunainen Orbelia (2017) saattaisi olla mukava teriyakikanan kaveri, tai jos ruoassa on osterikastiketta.Orbelius Hrumki 2016 -valkoviini taas käy hienosti sushiin ja mereneläviin, esim. vaaleaan kalaan. Aloin heti maistella mielessäni ja muistella kuhareseptiäni:

Kuhafileet pannaan 15 minuutiksi marinoitumaan sitruunamehun ja valkopippurin kanssa. Sillä välin oliiviöljyn ja voin seoksessa kuullotetaan pari ruokalusikallista sipulisilppua. Sipuli siirretään sivuun ja kalat pannulle. Kastikkeeseen tulee kermaa, valkoviiniä ja ruusupippuria. Tämä luomuviini saattaisi sopia hienosti kuhajuhlaan.

Kun nyt makuyhdistelmien miettimisen alkuun olin päässyt, sain testatakseni vielä Villa Yustina Extra Dryn vuodelta 2016. Se oli kupliva rosé. Sen sanottiin sopivan jälkiruokapöytään, ja aloin heti miettiä vadelmalakritsia, kun maistoin. Laukussa oli Tallipihan suklaapuodin pöydästä ostamani kirsikkapallo, joka kävi myös.

Melkein piti kieli panna ongenkoukulla pöytään kiinni, etten vahingossa nielaisisi sitäkin, kun kuuntelin viinitietoutta ja mietin makuja. Snejana Eskelisen,  kutsujani, lisäksi minua opasti Karolina. Hänen kanssaan olimme yllättävän monesta makuasiasta samaa mieltä.

 

 

Seuraa #vinoamorewines-kuvia täältä ja tästä.

(Nyt on probleema IG-kuvien siirtämisessä blogin mediakirjastoon, mutta niitähän näette @ananasaika-tililtä. Joko seuraat?)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *