Aviador Kustannus – muistojani ja Lean tarina

Uskoin aivan takuulla tietäväni, kuinka Ritva Hellsten päätyi julkaisemaan Lea-romaaninsa Aviadorilla. Olin aivan varma, että hän oli kohdannut kustantajan jazzillassa, kenties Kotkan Django-festivaaleilla, ja  että he olivat tutustuneet ensin musiikin myötä  ja alkaneet puhua kirjoista vasta sitten. Että oli ollut luontevaa tarjota Leaa jo valmiiksi tuttuun kustantamon.

Minä olin tavannut Vesa Tompurin juuri niin, kuullut hänen kitaraansa Django Reinhardtin mustalaisjazzia (ja muutakin) esittävillä kesäfestivaaleilla heinäkuun alun Kotkassa jokunen vuosi sitten,. Jossain vaiheessa ilmeni, että muusikko oli myös kustantaja ja Aviador oli julkaissut Djangon elämäkerran. Kirjaa myytiin festareilla. Noël Balenin kirjoittama Django, Vallaton virtuoosi, taisi olla Aviadorin ensimmäisiä ellei aivan ensimmäinen julkaisu.

Muistan, kuinka kuolasin Django-kirjaa nelisen kesää sitten. Halusin sen vielä viime kesänäkin, kun heinäkuun alun Django-festareilla näin kirjan pöytänaapurilla. Onneksi Tompuri osui kohdalle, ja sain kysäistyksi. Lempeä, tutkiva katse:

”On mulla autossa vielä yksi. Eikö sulla ole sitä?”

Minä selostamaan, että no ku, niin ku, aina on miettiminen, mihin kaivoon osa-aikaisen palkkansa heittää…

Ostin Django-elämäkerran sekä M.A.Nummisen Jazzin meining -teoksen. Huristin opuksia halaten onnellisena bussilla kotiin.

Vesa Tompuri. Tutustuin jazzmuusikkoon ennen kuin kustantajaan. Kuva heinäkuulta 2017 Kotkan Django-festivaaleilta.

 

Ei Aviador sentään jazzkustantamo ole. Ja tahti on kiihtynyt alun varovaisesta parista kirjasta vuodessa. Musiikki on toki tärkeä osa kustannettavia kirjoja, joukossa on tiede- ja kulttuurihistoriaa, shakin kaltaisia erityisharrasteita, kotimaista ja suomennettua runoutta, romaaneja, kuten Lea, josta kirjoitin viime viikolla.

”Ritva Hellsten, esikoisromaanisi Orvot tuli toisesta kustantamosta, ja sinulla on runokirjakin. Kuinka Lea päätyi Aviadorille?” tiedustelin tavatessamme.

”Olin lähettänyt käsikirjoitusta kustantajille. 27.4. viime vuonna 7.40 aamulla lähetin sen vielä yhdelle ja päätin samalla tarjota sitä myös Aviadorille. Kymmentä yli kahdeksan kustantaja soitti. Samana iltapäivänä soitti toinenkin.”

Tompurilla saattaa olla monta rautaa tulessa, mutta hetkessä hän on läsnä. Keskittyy, pohtii ja kuuntelee, jakaa juuri keksimänsä aforismin satunnaisessa sananvaihdossa.

Minun aivan varma ajatukseni kirjailijan ja kustantajan yhteydestä oli siis omaa luovaa mielikuvitustani. He tapasivat jazzkonserteissa vasta myöhemmin.

Lean julkistamistilaisuudessa, joiden aikaan harmikseni olin Euroopan eri laidalla, oli haastattelussa pohdittu mm., mitä musiikkia Lea on. Kiehtova kysymys kaltaiselleni synesteetikolle. Uusi näkökulma miettiä lukemaani musiikkina. Tuohon tekee mieli paneutua vielä.

Ritva Hellsten, Lea. Ananasaika-blogin lukijat saavat alennusta Aviador Kustannuksen verkkokaupasta 18. – 31.4.2018. Tilausohjeet jutun lopussa.

Huhtikuun loppuun saakka voit tilata Lea-romaanin Aviadorilta 15 % alennettuun hintaan, kun merkitset ANANASAIKA-alekoodin kuponki-kohtaan ostoskorissa ennen maksamista. Sain Lean arvosteltavaksi blogissa mutta en hyödy sinun ostoksistasi mitään; linkki ei siis ole *affiliate-linkki.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *